USB 3.1

Bymitchke

USB 3.1

Er is een nieuwe standaard uitgebracht voor USB, genaamd USB 3.1. Deze biedt opnieuw hogere snelheden dan tot heden mogelijk waren via USB. En met deze nieuwe USB standaard is er tevens een vernieuwde stekker voorzien: usb type-C. De eerste toestellen beginnen reeds op de markt te verschijnen met deze nieuwe USB3.1. Maar wat heeft deze nieuwe technologie allemaal te bieden?

superspeed usb

hogere snelheden

De grootste vernieuwing ligt hem in de hogere date transfer snelheden die er gehaald worden. een kort overzicht van de evolutie van de usb versies met hun respectievelijk behaalde snelheden:

  • USB 1.0 / 1.1: Full speed, 12 megabit/s

  • USB 2.0: Hi-speed, 480 megabit/s

  • USB 3.0: Superspeed, 5 gigabit/s

  • USB 3.1: SuperSpeed+, 10 gigabit/s

nieuwe connector

Tevens is er een geheel nieuwe connector uitgebracht, usb type-C. Deze nieuwe stekker moet vooral zorgen voor een verhoogd gebruiksgemak. Het gaat om een omkeerbaar design, zodat je de stekker nooit verkeerd in het apparaat kan kopelen en de grootte is te vergelijken met de bestaande micro-usb stekkers.
wel dienen we op te merken dat ondanks dat deze connector ongeveer gelijktijdig werd uitgebracht, deze Type-C connector los staat van de USB 3.1 standaard. Wat dus betekent dat er ook prima usb 3.0-poorten met het Type-C connector uitgevoerd kunnen worden. Of dat zelfs de nieuwe USB 3.1 kan uitgevoerd worden met de reeds bestaande Type-A connectors.

Een ander interessant weetje over deze nieuwe Type-C connector is dat deze officieel mag worden voor meer dan enkel usb. Dankzij de zogenaamde Alternative Mode staat het fabrikanten vrij om andere soorten interface over usb Type-C-kabels te laten gaan.

usb types

laadvermogen

Een veel gebruikte toepassing van de usb-kabels is voor het opladen van smartphones, tablets en andere apparaten. Momenteel kan usb 2.0 een vermogen van 2,5W leveren, en usb 3.x een vermogen van 4,5W.
De nieuwe usb Power Delivery-standaard biedt de mogelijk om usb Type-C-kabels veel hogere vermogens te laten transporteren. De standaard voorziet in 10 W (5 V met 2 A), 18 W (12 V met 1,5 A), 36 W (12 V met 3 A), 60 W (12 V met 5 A of 20 V met 3 A) en zelfs 100W-profielen (20 V met 5 A). Al zijn er voor deze usb Power Delivery wel aangepaste kabels nodig, met chips die de aangesloten apparaten aangeven welke profielen ondersteund zijn. Sterker nog, de Type-C kabels zijn voorzien voor een bi-directioneel opladen, zodat apparaten dus kunnen ‘overleggen’ wie wie van stroom voorziet.

Usb 3.1 Gen 1 Vs. Usb 3.1 Gen 2

Het consortium achter de standaard heeft besloten om bij de introductie van usb 3.1 officieel de benaming USB 3.1 Gen 2 te gebruiken, maar tegelijkertijd om de ‘oude’ usb 3.0 te hernoemen naar USB 3.1 gen 1. Al doen veel fabrikanten nog niet mee aan deze onduidelijke benaming en kiezen ze voor het simpele usb 3.0 en usb 3.1 benamingen. Al is het niet altijd even duidelijk aangegeven om welke versie het precies gaat, en leidt deze hernoeming in de praktijk nog al eens tot onduidelijkheden.

Meer details zijn te vinden op http://www.usb.org/developers/ssusb

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About the Author

mitchke administrator

Afgestudeerd als master in electronica-ICT, werkende als IT consultant in een breed gamma van toepassingen voor business applications en B2B integraties

Comments Are Closed!!!