Privacy-experts waarschuwen om geen FaceApp te gebruiken.
Doe je dat wel dan ga je meteen akkoord met het delen van je gegevens waaronder ook je foto.
Deze AI gestuurde Selfie-Editor van het Russische bedrijf Wireless Lab maakt gebruik van neurale netwerktechnologie om zeer realistische transformatie van gezichten op foto’s te genereren.
FaceApp, dat begin 2017 werd gelanceerd, kreeg bijna onmiddellijk kritiek op de ‘etniciteitsfilters’ en later de ‘so called’ transformatiefunctie die naar verluidt de huidskleur verlichtte.
Beide opties zijn sindsdien verwijderd.
Benieuwd hoe je eruit zou zien met een andere haar- of oogkleur? Wil je je frou virtueel testen voordat je deze laat knippen ? Vraag je je af hoe je eruit zou zien als een Hollywood-ster of iemand van het andere geslacht?
De face-morphing app doet het allemaal.
Het buigt zelfs de tijd om te onthullen hoe je er in de toekomst uit zou kunnen zien. “Omdat we misschien niet in staat zijn je wijsheid te beïnvloeden, kunnen we zeker wat rimpels aan je gezicht toevoegen,” zei de FaceApp-website
Met grote viraliteit komt echter grote verantwoordelijkheid. En sommigen geloven dat FaceApp deze verantwoordelijkheid niet serieus neemt.
Er is bezorgdheid gerezen over de vraag of de app de camerarol van gebruikers op de achtergrond uploadt (waarvan er schijnbaar geen bewijs is) en hoe je hiermee foto’s kunt kiezen zonder toegang toe te staan.
“We krijgen veel vragen over ons privacybeleid en daarom zou ik graag een paar punten willen geven die de basis uitleggen,” vertelde de Russische startup.
Om te beginnen voert FaceApp de “meeste” van zijn fotoverwerking uit in de cloud (met name Amazon Web Services en Google Cloud), waarbij alleen die afbeeldingen worden geüpload die door een gebruiker zijn geselecteerd.
“We verplaatsen nooit andere afbeeldingen van de telefoon naar de cloud”, aldus de verklaring. “De meeste afbeeldingen worden binnen 48 uur na de uploaddatum van onze servers verwijderd.”
FaceApp beweert ook dat geen gebruikersgegevens zijn “overgebracht naar Rusland”, waar het kern-R & D-team zich bevindt.
“We hebben geen toegang tot gegevens die een persoon kunnen identificeren [en] we verkopen of delen geen gebruikersgegevens met derden,” voegde hij eraan toe.
Maar dat is niet voldoende voor sommige Amerikaanse beleidsmakers.
Sen Chuck Schumer (D-NY) heeft de FBI en de FTC gevraagd om de gegevensverwerkingspraktijken van FaceApp te onderzoeken.
“Ik maak me ernstige zorgen over zowel de bescherming van de gegevens die worden verzameld als over de vraag of gebruikers weten wie er toegang toe hebben”, schreef Schumer in een brief aan de overheidsinstanties.
“In het tijdperk van gezichtsherkenningstechnologie, zowel voor bewaking als beveiliging,”, vervolgde hij, “is het van essentieel belang dat gebruikers over de informatie beschikken die zij nodig hebben om hun persoonlijke en biometrische gegevens veilig te houden, ook van vijandige buitenlandse landen.”
Onze boodschap bij nieuwe apps als deze, is zeker even nadenken over welke gegevens je over jezelf naar buiten wil brengen.
Het klinkt allemaal zeer onschuldig maar naar de toekomst toe verzamelen deze apps toch zeker een heel deel persoonlijke informatie over u.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
About the Author